Lammilla läpimurto jätevesikäsittelyssä!

Kuten tiedämme Lammilla on ollut ja joitain on vielä, tutkimuslaitoksia, riistantutkimuslaitos, kalantutkimuslaitos, perunantutkimuslaitos ja biolookinen asema. Näitähän haluttiin Lammin kuntaan koska teollisuustyöpaikkojen luomisen pelättiin liikaa vahvistaman ”pyhän kolmiyhteyden” demarisiipeä.

Lähimenneisyydestä myös muistamme kuinka tämä tutkimusasemien keskitys toi kuntaan vihreät, vaikka laitosten tuojilla oli vain aikomus vahvistaa paikkakunnan kokoomus-kantaa. Pienessä maalaiskunnan valtuustossa oli parhaillaan kaksi vihreää 27-mästä valtuutetusta.

Pitkä satsaus laitoksiin on vihdoin tuottanut myös tulosta. Lammin biolookinen asema yhteistyössä HS-veden kanssa on saanut aikaiseksi jätevesi-puhdistus-järjestelmän joka ei käytä mitään kemikaaleja ja saa aikaiseksi paskavedestä jopa uimakelpoista vettä. Järjestelmän saatua täysin toimimaan jopa puhdistamon hoitaja Pikomäki on luvannut uida Ormajärvessä.

Hanketta on valmisteltu hiljaisuudessa mutta ensi viikon tiistaina 16.5. 2017 klo 17 Lammin puhdistamolla pidetään tiedotustilaisuus asiasta kiinnostuneille.

Kuinka tämä on mahdollista?

Lammin puhdistamon onni on sen suuri jopa neljän hehtaarin suuruinen jälkiselkeytys allas. Tällaita ei monella ole. Jokainen voi tosin nykytekniikalla todeta jottei se niin suuri ole, mutta kun HS-veden toimari niin sanoi se on. Samoin kuin sen syvyys on ollut mysteeri uuden toimatin ilmoitettua syvyydeksi neljä metriä mutta kaikkihan voi paikalla havaita jotta se kasvaa kaislaa miltei joka puolella joten oikeampi syvyys on todennäköisesti huomattavasti alle kaksi metriä. Tämä havainto mahdollistaa uuden tekniikan käyttöön ottoa.

Paskavesihän kasvaa levää, senhän tietävät kaikki yliopiston biolookitutkintoa suorittamattomatkin. Kasvaessaan levä sitoo haitalliset ravinteet itseensä, joten ne eivät etene vesitöön, siis Lammilla Ormajärveen jos levä saadaan poistetuksi vedestä. Miten tämä tapahtuu onkin taasen eri juttu.

Tähän pulmaan on tullut yllättäen maan hallitus apuun. Brysselissä Soinin kehotuksesta Halla-aho on neuvotellut aivan uuden tyyppisen maahanmuutoratkaisun jolla on myös työllisyys perusteet. Lammille tuodaan ensi kesäksi noin tuhat (1000) hedelmällisyys-ikäistä naista Pohjois-Koreasta poimimaan haaveilla levää koe-altaana toimivasta jäliselkeitys-altaasta.

Miksi Juuri Pohjois-Koreasta?

Kukaan ei auta ko maata joten Halla-aho aikoo parantaa mahdollisuuksiaan pj-kisassa. Vastapuoli neuvotteluissa on ollut erittäin tyytyväinen jotta saavat riskiryhmästä, lisääntymis-ikäisistä naisista,  edes pienen osan siirtymään muualle koska maassa kuten tiedämme ei ruokaa kaikille riitä. Kohdemaan naisilla on vuosisataiset perinteet kahlata yli polvien vedessä istuttamassa heikosti kasvavaa riisiä, siksi on päädytty juuri ko maahan ja sukupuoleen.

Suuren koe-erän tuominen aiheuttaa jonkinasteista majoitus-tilan puutetta. Varsinki pitkä Suomen talvi luo omat haasteensa järjestää tulijoille jotain vapaa-ajan virikkeitä. Siksi kaikkia halukkaita kehotetaan saapumaan ajoissa tiistaina 16.5. 2017 klo 17 paikalle koska silloin jaetaan mahdollisille halukkaille majoitusta järjetäville mahdollisuus valita kuvien perusteella majoitettavansa.

Tämä on kuin ”toinen Ronni” Lammille, poikamiesten paratiisi. Myös ukkomiehille suodaan mahdollisuus valkata ”talousapulainen”. Onhan nykynaiset Suomessa ylirasitettuja työn ja kodin, uran luomisen ja lasten tekemisen ristiriidas.

Jätä kommentti

css.php