Eipä tätä uskoisi erkkikään!

Kattelkaapa ennakonpidätysperusteitanne eläkeläiset.

 

Vuosia eläkkeellä ollessani ennakonperinnät ja lopullinen ovat menneet hyvinkin kohdalleen. Verottajan ei ole tarvinnut kuin muutama kymppi palauttaa. Tulonihan on ollut vain eläkkeeni.

Nyt tuli ”selvitys ennakonpidätysperusteista / verovuosi 2015”.

Huomioni kiinnityi jotta verottaja olettaa minun hankkivan palkkatuloa yli 5000 euroa ensi vuonna eläkkeen lisäksi. En ymmärrä mihin tämä perustuu? Enhän ole vuosikausiin ollut palkkatyössä.

Kohdassa ”Yleisradioveron perusteet” sitten onkin laskettu yhteen eläketuloni ja tämä kuviteltu palkkatulo ja saatu siis yli 5 tuhatta euroa enemmän kuin mitä toteutuu.

Haluaako verottaja kerätä yleisradio veroa enemmän kuin tulot oikeasti sallisi?

Onko takana saada eläkeläisten ”tulot” suuremmiksi kuin todellisuudessa ovat, siis ”laura räty kelpoisiksi”?

Kuka tietää kertokoon mitä tämä tarkoittaa? Verottajalle on jo kysymys mennyt ja vastaus varmaan viipyy.

7 kommenttia artikkeliin “Eipä tätä uskoisi erkkikään!”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Vähän oudoltahan se näytti. Veroprosentti näytti kuitenkin olevan kohdallaan (kun ei muuta tuloa kuin eläketulo), joten en mieltäni pahoittanut.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Erkki

  Jos vaikka verottaja on huomannut kirjoittelusi ”Tein minäkin eläkeläisenä tän syksyn jurttipellol yhdeksän päivää putkeen joka päivä 10-12 h.”

  En minäkään mieltäni verottajan ennakkoilmoituksesta pahoittanut.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Antti!

  Kiitos vihjeestä taidan viedä ”verokortin” ja kommenttisi isännälle, harvoin on tarjolla n. 50 e/ tunti pelkästä traktorin ajamisesta.
  Tottapuhuen en ole vielä päässyt tähän markkinatalouteen sisälle, elän vielä vaihdanta taloutta. Se johtunee syystä jotta muutenkin olen jälkeenjäänyt ja se on vain syventynyt muutetuani Hämeeseen. Olen siis vajakki!

  Verottajalle ei kuulune jos vapaasta tahdostani ajelen isännän rattorilla pitkin peltoja ja toisaalta, kuulema minun ei sitten tartte polttopuutarpeita lähtee muualta ettii.

  Tän päiväses Hesaris oli artikkeli jossa oikein VTT tutkimuksella todisteltiin jotta koivu pitää kuoria ennenkuin siitä klapeja tehdään. Jot ei tulis savua ja pienhiukkaspäästöjä sytytysvaiheessa. Kaikkea sitä?

 4. Nimetön sanoo:

  Niin Erkki

  Kommenttini oli toteamus ja kopio omasta kirjoituksestasi..

  Mitäpähän sitä sitten valittelet päiviesi pituutta traktorin pukilla ja verottajan käsityksiä tekemisistäsi.

  Verolait ovat olleet jo vuosikymmeniä voimassa, joissa katsotaan karsaasti vaihdanta taloutta. Ei mitään uutta, 1970 luvulla verottaja otti kyseisiin asioihin kantaa, saattaa olla että jo aiemminkin. Verolait ovat noilta osin hyvin yksinkertaiset ja selkeät ja niitä on yhteiskunnassa helppo noudattaa.

  Kyse ei ole pelkästään Hämeestä ja voihan se verottaja selitykseksi jälkeenjääneisyydenkin hyväksyä, kuka tietää. Kirjoituksesi tosin on sitä luokkaa, että verottaja siihen mielellään kantaa ottaa ja niin pitääkin.

  Kuvittelisin, että Erkkikin eläkeläisenä on sitä mieltä, että nuorille ja maahan muuttajille pitää saada työtä, vaikka vaan lyhyt aikaistakin, samoin ammatikseen eli elääkseen tekeville.

 5. Erkki Strömberg sanoo:

  Onpi noi kommentit vähän harhautuneet kirjoitukseni tarkoituksesta.

  Tarkoitukseni oli kysellä onko muilla samassa tilanteessa olevilla siis useita vuosia pelkkää eläketuloa ”nauttiville” tullut ennakkopidätysperusteissa eteen tätä omituista oletusta palkkatyöstä?

  Eläketulon pidätysprosentti lienee paikallaan mutta kun tämä ”haamu-palkka-tulo” on lisätty eläketuloon kohdassa ”Yleisradioveron perusteena oleva tulo” ymmärtäisin jotta tyhjästä YLE.lle rahaa yritetään kerätä.

  Olen kyselyn veroviranomaisille lähettänyt, vastausta odottelen.

  Mistä alkaen verottaja on alkanut ”lisäillä tuloja” omasta päästään?

 6. Antti Sulonen sanoo:

  Edellinen kommenttini oli lähtenyt nimettömänä, kun en yleensä kiinnitä huomiota tuohon osaan, joka aina ennen on pysynyt vakiona.

  Kommentoin nyt kuitenkin vielä tuota turhanaikaista rutinaa.

  Yleisradiomaksuun ei tuolla 5000 euron palkkatulolla ole mitään vaikutusta ellei sitä tuloa todellisuudessa tule. Jurtin nosto saattaa kuitenkin verottajan mielestä olla tuollaista tuloa, vaikka sitä huvikseenkin toisen traktoreilla tekee.

  Tuommoinen 5000 euron erä ei prosenttuaalisesti eikä euromäärinäkään kovinkaan paljon tee. Mikäli verottaja asettaa kuitenkin veroprosentin tuolla summalla korotettuna eläkkeestä perittävään ennakkoveroon, maksaa verottaja yli perityn osan vuoden 2015 lopullisessa verotuksessa takaisin.

  Erkin ei siis tarvitsekaan valittaa 2015 verotuspäätöksestä ettei hän saa veronpalautusta. Toisaalta mistä Erkki sitten valittaa. Mikäli verottaja verottaa Erkkiä ainoastaan eläketulosta ja Erkki ilmoittakin verottajalle ennen lopullista verotusta kuten pitääkin, jurtinnostosta saadun tulon, verottaja lähettää Erkille jäännösveromääräyksen. Sitten Erkki valittaa jäännösverosta.

  Ei ole ihme, että verovirkailijat ovat täystyöllistettyjä.

  Tähän loppuun vielä lisään, että olen koko työhistoriani ajan toiminut vaihdantataloudessa. Olen vaihtanut tekemääni työtä kulloiseenkin valuuttaan.

  Pyrin olemaan enempää kommentoimatta näita turhanaikaisia rutinoita ja lopetan ainakin tämän osion omalta osaltani tähän.

 7. Erkki Strömberg sanoo:

  Kiitos Antti!
  Olen samaa mieltä, koita pysyä kommentoimatta kun et pysy asiassa. Toisekseen en ole mistään valittanut verottajalle enkä rutissut joten toivoisin Sinunkin Antti pitävän omat rutinasi omilla palstoillasi!

Jätä kommentti

css.php